• Gratis verzending vanaf 30 euro
 • Achteraf betalen met Klarna
 • Vandaag besteld, volgende werkdag in huis*
 • 0

De geschiedenis van beddengoed

De geschiedenis van beddengoed
Inspiratie

De geschiedenis van beddengoed

Gemiddeld brengen we een derde van ons leven slapend door. Fijn en comfortabel beddengoed is daarom van groot belang. We kiezen zorgvuldig onze bedden en matrassen en hechten veel belang aan aangenaam beddengoed. Tegenwoordig lijkt dit vanzelfsprekend, maar dat is niet altijd zo geweest. In deze blog gaan we terug in de tijd. We laten je de evolutie van dekbedovertrekken zien: van primitieve slaapomstandigheden tot het luxueuze comfort van nu.

Primitieve slaapomstandigheden

Het exacte moment waarop mensen dekbedovertrekken gingen gebruiken, staat niet precies vast. Toch is het slapen in een bed al wel duizenden jaren bekend. De oude Egyptenaren, Perzen, Romeinen en Assyriërs gebruikten niet de grond om te slapen, maar verhoogden zichzelf met verschillende materialen. Zo werden de eerste matrassen gemaakt van stro, wol of veren. Ook werden er dierenhuiden gebruikt, waarschijnlijk als deken.

De slaapomstandigheden waren toen nog erg primitief. Mensen sliepen op harde oppervlakken. Ze hielden zich warm met dikke nachtkleding en met dekens gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol en vlas. Linnen, gemaakt van de vlasplant, werd door de oude Egyptenaren geweven en gesponnen en vormde de basis voor de vroegste vormen van beddengoed.

Linnen was toen wel erg kostbaar. Daarnaast was het tijdrovend om te produceren. In die tijd waren kleurrijke dekbedovertrekken niet beschikbaar. Wit was de enige beschikbare kleur. Er werden wel geborduurde versieringen gebruikt om het op te fleuren. Het wassen van beddengoed was moeilijk en kennis over de hygiëne was beperkt. Het beddengoed werd daarom veel minder vaak verschoond dan nu.

Welvaart

Vroeger was beddengoed niet alleen een praktisch voorwerp. Het symboliseerde namelijk ook de welvaart van een huishouden. Zo was het een belangrijk onderdeel van de bruidsschat. Hoe meer en beter een jonge bruid lakens, slopen en dekbedovertrekken inbracht in het huwelijk, hoe welvarender ze was en hoe hoger haar sociale status.

Slechte kwaliteit werd beschouwd slecht. Het werd niet alleen voor dagelijks gebruik gehouden, maar ook om mee te pronken. Zo werd het zorgvuldig bewaard in kasten. In die tijd was het niet ongebruikelijk voor familieleden om linnenkasten te inspecteren tijdens bezoeken om de kwaliteiten van de vrouw des huizes te beoordelen.

Massaproductie

Vanaf de jaren 1830 was er een nieuwe grondstof beschikbaar voor de productie van beddengoed: katoen. De katoenproductie in Amerika nam toe. Dit was namelijk goedkoper én eenvoudiger om te produceren. Katoenen beddengoed werd daardoor steeds populairder. Dankzij de ontwikkeling van weefmachines kon katoenen beddengoed snel daarna ook mechanisch worden geproduceerd.

De textielproductie bleef zich ontwikkelen. In de 20e eeuw begonnen synthetische vezels, zoals polyester, een steeds grotere rol te spelen in de productie van beddengoed. Moderne verf- en druktechnieken veranderden ook het uiterlijk van het beddengoed. Het traditionele witte dekbedovertrek maakte plaats voor verschillende kleuren en patronen.

Comfort

De geschiedenis van dekbedden is net zo interessant als die van de rest van het beddengoed. In de veertiende eeuw werden dekbedden gevuld met dons of veren geïntroduceerd in Europa. Vooral om tijdens koude winters warm te blijven. Deze dekbedden werden voornamelijk gebruikt door mensen van adel. Later verspreidde zich dit naar de bredere bevolking.

Het maken van dekbedden was toen erg arbeidsintensief. Het dons en de veren moesten zorgvuldig worden gedroogd. Als dit niet gebeurde, ontstonden er veel nare geurtjes. Het bezitten van een goed dekbed was erg kostbaar. Zo kostbaar dat het zelfs werd beschreven in het testamentent.

Tijdens de industriële revolutie ontstonden er standaard maten voor matrassen en ook voor beddengoed. Dit zorgde voor meer comfort, onder andere dankzij de ruime bedden en betere matrassen. Het donzen dekbed, zoals we dat nu kennen, werd pas populair vanaf de jaren 70 in landen zoals Nederland, Engeland en Denemarken. Duitsland liep voorop in deze ontwikkeling.

De toekomst van slapen

Nu we terugkijken naar de geschiedenis, is het ook interessant om te speculeren over de toekomst. Er lijkt een trend te ontstaan naar meer ecologische en duurzame producten. Mensen besteden steeds meer aandacht aan de herkomst van hun beddengoed. Ook streven ze ernaar om producten te kiezen die milieuvriendelijk zijn.

Innovaties in slaaptechnologie spelen ook een steeds belangrijkere rol. Slimme matrassen en beddengoed die uw slaappatronen volgen en aanpassen om u een optimale nachtrust te bieden, zijn nu beschikbaar. Deze technologische ontwikkelingen zullen zich waarschijnlijk ontwikkelen om ons slaapcomfort verder te verbeteren.

Comfortabel beddengoed van Cinderella

Ben je op zoek naar kwalitatief beddengoed? Dan ben je in de webshop van Cinderella aan het juiste adres! Je kiest uit verschillende producten: van dekbedovertrekken en hoeslakens tot kussenslopen en spreien.

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Ontdek de zachte embrace van een zacht hoofdkussen!

  Ontdek de zachte embrace van een zacht hoofdkussen!

 • Cinderella’s heerlijke warme badlakens: luxe omarming na het bad

  Cinderella’s heerlijke warme badlakens: luxe omarming na het bad

 • Zo stijl je je slaapkamer met een roze bedsprei

  Zo stijl je je slaapkamer met een roze bedsprei

 • Verrijk je nachtrust met kleurrijke kussenslopen

  Verrijk je nachtrust met kleurrijke kussenslopen

 • Flanellen dekbedovertrekken: De ultieme keuze voor koude nachten

  Flanellen dekbedovertrekken: De ultieme keuze voor koude nachten

 • Duurzaamheid en comfort met polykatoen

  Duurzaamheid en comfort met polykatoen

 • Glans en zachtheid met katoen-satijn

  Glans en zachtheid met katoen-satijn

 • Waarom is katoen voor dekbedovertrekken zo geliefd?

  Waarom is katoen voor dekbedovertrekken zo geliefd?

 • De invloed van kleur op je slaapkamer

  De invloed van kleur op je slaapkamer

 • Natureltinten in beddengoed

  Natureltinten in beddengoed

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen