• Gratis verzending vanaf 30 euro
  • Achteraf betalen met Klarna
  • Vandaag besteld, volgende werkdag in huis*
  • 0

Wat moet je doen als je niet kan slapen?

Wat moet je doen als je niet kan slapen?
Inspiratie

Wat moet je doen als je niet kan slapen?

Goede nachtrust is erg belangrijk. Vooral als je een tijdje slecht slaapt, merk je dit. Slecht slapen zorgt ervoor dat je moe blijft, prikkelbaar en somber wordt. Ondanks dat je moe bent, lukt het je misschien niet om te slapen. Toch ben je niet de enige: 30 tot 60 procent van de volwassenen heeft last van slaapproblemen. In deze blog vertellen we je meer over wat goed slapen is, maar geven we ook tips over wat je moet doen als je niet kan slapen.

Wat is goed slapen?

Als je slaapt, zorg je er voor dat je mentaal én lichamelijk herstelt van de dag. Een goede nachtrust betekent dat je goed inslaapt, maar ook goed doorslaapt en uitgerust wakker wordt. Word je af en toe wakker in de nacht? Dan is dit geen probleem, als je maar eenvoudig weer inslaapt.

De oorzaken van slecht slapen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je slecht slaapt. Zo slaap je bijvoorbeeld slecht door emotionele gebeurtenissen, maar ook als je blij bent. Natuurlijk kan er ook een lichamelijke reden zijn waardoor je slecht slaapt, zoals pijn of benauwdheid. Maar ook een jetlag kan zorgen voor een verstoorde nachtrust.

Af en toe wakker liggen is niet erg. Maar als het niet verbetert, kan dit probleem groter worden: je maakt je zorgen dat je niet in slaap valt, waardoor je vervolgens inderdaad niet in slaap valt.

Vermoeidheid herkennen

Slapen is van groot belang voor je gezondheid. Maar hoe herken je vermoeidheid. We geven je een aantal voorbeelden van veelvoorkomende symptomen. Je…:

  • Bent prikkelbaar;
  • Hebt concentratieproblemen;
  • Hebt droge ogen;
  • Moet veel gapen;
  • Hebt hoofdpijn;
  • Bent lusteloos;
  • Hebt last van vergeetachtigheid;
  • Heb een zwaar gevoel in je lichaam.

Als je regelmatig last hebt van deze symptomen, is het verstandig om te onderzoeken wat de oorzaak is.

Tips om beter in slaap te komen

We geven je een aantal tips om beter in slaap te komen.

1. Ga op een vast tijdstip naar bed

Ga iedere dag op een vaste tijd naar bed én sta ook op een vaste tijd op. Probeer ook direct op te staan als je wakker bent in de ochtend. Je slaapt namelijk het beste in een vast slaapritme. Ook als het niet lukt om direct in slaap te koen, is het belangrijk dat je in de ochtend wel op het geplande tijdstip uit bed stapt.

2. Beweeg genoeg

Ga overdag naar buiten. Als je genoeg in het daglicht bent, val je in de avond beter in slaap. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat je lichaam moe wordt. Ga wandelen en fietsen of oefen een andere sport uit. Plan je sporten niet te laat in: je lichaam is dan namelijk nog in actieve staat, waardoor het lastiger is om in slaap te vallen. Je kan wel een rustige activiteit uitvoeren voordat je gaat slapen, bijvoorbeeld en kort rondje wandelen.

3. Creëer een prettige slaapkamer

Zorg voor een koele, stille en donkere slaapkamer. De perfecte temperatuur voor een slaapkamer is 18 graden, maar dit verschilt natuurlijk per persoon. Een koele slaapkamer zorgt er wel voor dat je eenvoudiger in slaap valt. Zorg er daarnaast voor dat je slaapkamer geen werkruimte of televisiekamer wordt.

4. Voeding en drank

Zorg voor gezonde voeding en hou rekening met de drankjes die je nuttigt. Drink bijvoorbeeld geen cafeïne in de zes uur voordat je gaat slapen. Ook alcohol is een no-go. Door alcohol val je sneller in slaap, maar zorgt er ook voor dat je minder diep slaapt. Je wordt er ook extra vroeg wakker van.

Daarnaast is het belangrijk om geen zware maaltijd te eten voordat je gaat slapen. Dit geeft je lichaam veel werk, waardoor je langer wakker blijft. Je kan beter iets kleins eten als je honger hebt.

5. Vermijd schermen en blauw licht

Zorg dat je niet meer op een scherm kijkt voordat je gaat slapen. Het blauwe licht houdt je namelijk langer wakker. Ook maken de prikkels je mentaal alert. Het blauwe licht kan een rem zetten op de productie van melatonine. Dit is het hormoon dat aan je lichaam vertelt dat je moet gaan slapen.

6. Praat over jouw zorgen

Ervaar je spanning of stress doordat je slecht slaapt? Of is er een specifieke reden waardoor je slecht slaapt? Praat er dan over! Misschien komt er een oplossing uit, of lucht het een beetje op door er over te praten.

Tips als je niet kan slapen

We geven je ook een aantal tips met dingen die je kan doen als je niet kan slapen.

1. Ga uit bed

Als je niet kan slapen, is de kans groot dat je ook niet heel slaperig voelt. Het kan helpen om even uit bed te gaan. Als je namelijk ‘opnieuw naar bed gaat’, is de kans groter dat je sneller in slaap valt. Dat komt omdat je dan voor je gevoel niet al uren wakker ligt. Ga in de keuken een glas water drinken of vouw wat was op. Hou het altijd wel bij rustige activiteiten.

2. Blijf rustig

Als je slecht slaapt, ben je waarschijnlijk vaak aan het rekenen hoe lang je nog kan slapen. Dit is iets wat je beter niet kan doen. Je raakt hier namelijk gestrest door. Stress zorgt er weer voor dat je wakker blijft. Als je gestrest bent, maakt je lichaam meer cortisol aan en dit zorgt er dus voor dat je wakker blijft.

3. Luister muziek of lees

Muziek luisteren of een boek lezen kan voor afleiding zorgen als je niet kan slapen. Er bestaat muziek speciaal gericht om in slaap te kunnen vallen. Een boek kan ook goed helpen. Hou er wel rekening mee dat je een boek kiest die interessant genoeg is, zodat je niet meer denkt aan het feit dat je niet kan slapen. Daarnaast moet je ook geen saai boek of boek wat stress oplevert kiezen.

4. Doe een ontspanningsoefening

Wat goed kan helpen om in slaap te komen, is een ontspanningsoefening. Probeer een uur voordat je gaat slapen je te ontspannen. Neem een warm bad of doe wat ontspanningsoefeningen zoals yoga.

Hulpmiddelen

Naast de bovenstaande tips, zijn er verschillende hulpmiddelen te koop die je helpen minder slecht te slapen. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Oordoppen: goede oordopjes dempen irritante omgevingsgeluiden. Wel zorgen ze er voor dat je de wekker nog hoort;
  • Slaapmasker: Dankzij een slaapmasker zorg je ervoor dat je lichaam niet gewekt wordt fel of te veel licht. Je slaapt hierdoor beter;
  • Slaapcursus: Met een slaapcursus leer je hoe je beter slaapt, maar ook hoe je sneller in slaap valt;
  • Prettig beddengoed: je slaapkamer is de plek waar je heerlijk tot rust komt. Dit begint met een goede basis: een fijn bed, heerlijk kussen en dekbed. Ook goede gordijnen zijn een must.

Beddengoed van Cinderella

Ben je op zoek naar fijn beddengoed om onder te slapen? Bij Cinderella kies je uit een uitgebreid assortiment met onder andere dekbedovertrekken, hoeslakens en kussenslopen. Heb je vragen over de producten uit ons assortiment? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

  • Ontdek de zachte embrace van een zacht hoofdkussen!

    Ontdek de zachte embrace van een zacht hoofdkussen!

  • Cinderella’s heerlijke warme badlakens: luxe omarming na het bad

    Cinderella’s heerlijke warme badlakens: luxe omarming na het bad

  • Zo stijl je je slaapkamer met een roze bedsprei

    Zo stijl je je slaapkamer met een roze bedsprei

  • Verrijk je nachtrust met kleurrijke kussenslopen

    Verrijk je nachtrust met kleurrijke kussenslopen

  • Flanellen dekbedovertrekken: De ultieme keuze voor koude nachten

    Flanellen dekbedovertrekken: De ultieme keuze voor koude nachten

  • Duurzaamheid en comfort met polykatoen

    Duurzaamheid en comfort met polykatoen

  • Glans en zachtheid met katoen-satijn

    Glans en zachtheid met katoen-satijn

  • Waarom is katoen voor dekbedovertrekken zo geliefd?

    Waarom is katoen voor dekbedovertrekken zo geliefd?

  • De invloed van kleur op je slaapkamer

    De invloed van kleur op je slaapkamer

  • Natureltinten in beddengoed

    Natureltinten in beddengoed

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen